Jdi na obsah Jdi na menu

Rozhovor s majiteli Čoubova mlýna pro Rabstejnnadstrelou.cz

2. 1. 2012

Jak a kdy jste objevili Čoubův mlýn?
V době, kdy jsme přicházeli o pozemky u Karlových Varů, jsme začali hledat nový domov pro nás a naše zvířata. Sjezdili jsme kdeco, až nás náš bývalý soused vzal na výlet na Střelu a ukázal nám právě Čoubák. A bylo to. Teď jsme zde třetí zimu.

Jak a proč jste se rozhodli zde bydlet?

Rozhodování nebylo jednoduché. Slibů, jak je zde všechno jednoduché, předjednané, zařízené..., byla spousta. Elektrika není problém, vztahy v pořádku, vody ve studni dost, prostě samá pozitiva. Přesto rozhodování chvíli trvalo, ale byli jsme tak oslněni, že moc proti nebylo. Nakonec přijel náš kamarád, který rekonstruuje staré stavby, a řekl doslova: "Jestli to koupíte, jste děsný magoři, jestli ale ne, tak jste ještě větší. A bylo!

Co vám tento způsob života dal a vzal?

Dal nám mnohem víc než vzal. Dal nám obrovskou sílu bojovat, jít si za svým a odolávat nástrahám. Dal nám silnější vztah a šťastnější rodinu. Narazili jsme hned v prvních měsících na tak velkou lidskou blbost, jakou jsme nikdy asi nepoznali. A ta nám tak zpestřuje každodenní život, až si říkáme, že to snad ani není možné. Díky ní je to teď se mlejnem tak, jak to je. Třetí rok žijeme bez elektriky, aniž bychom to tak chtěli. Vše mělo být hotovo do půl roku od nastěhování. Ale potomci posledních mlynářů dělají už třetí rok vše pro to, aby nic nešlo. Ale tím víc získáváme síly jít dál. A co nám opravdu vzal? Vzal nám vymoženosti všedního života, ale zjišťujeme, že je nepotřebujeme.

Jaké jsou Vaše záměry s touto nemovitostí a okolím do budoucna?
Záměry jsou jasné, jen realizace se zastavila, a dokud nevyhrajeme určité boje, půjde to jen ztěžka. Hlavním záměrem je vracet budovu do co nejpůvodnější podoby. Dostali jsme dotaci na obnovu mlýnského kola. Potomci mlynářů se jí ale pokoušejí zhatit. Kolo by mělo být replikou původního dřevěného, mělo by nahradit současné, nešťastně zvolené železné, které zde umístil náš předchůdce. Potomci posledních mlynářů ale tvrdí, že se tímto chceme nějak obohatit, nedokážou pochopit, že nám jde jen o to vrátit ducha této památce, které se oni dobrovolně kdysi vzdali, nezáleželo jim na ní a nyní začali bortit vše, co se kolem mlejna děje. Zpracováváme projekt na novou střechu a okna, také podle původní podoby. Chceme i nadále pokračovat v provozování občerstvení. Pracujeme na tom, abychom se stali záchytným bodem na stezce pro koňáky. Povedlo se nám nechat zapsat sochu sv. Jana Nepomuckého jako kulturní památku. V loňském roce jsme oslavili 100 let mostu u Čoubova mlýna a pracujeme na tom, aby se i on postupně dočkal rekonstrukce. V letošním roce alespoň nového zábradlí, protože to je velice nebezpečné. Toto místo navštěvuje během roku veliké množství lidí a hlavně dětí a o ty máme strach. Pozemky přiléhající přímo ke zdem mlýna byly až do letoška neudržované, protože je blokovali opět naši dnes už asi nepřátelé. To velice kazilo dojem a myslím, že to spostu lidí zklamalo, protože si mysleli, že je to náš nepořádek. Bohudík nebyl, o pozemky bojujeme a již nyní je začínáme dávat dohromady. A pokud vše dobře dopadne, měla by mlýn ještě v letošním roce oživit zvonička. Samostatnou kapitolou je elektrika. Spousta lidí řekne: "Jé, to je romantika." Na týden možná. Život bez ní je o moc těžší. Rozhodli jsme se ale pro soběstačnost a tak snad časem.

Uvažovali jste o založení např.občanského sdružení, které by pomohlo s prosazováním plánů a vizí na rozvoj místa a okolí ?
Ano, ale vše souvisí se vším, a tak dokud se nevyřeší věci, o kterých jsem mluvila, tak nic nového nepřijde. Je to moc těžká a vyčerpávající situace.

Kdy budou fungovat plně stránky http://www.coubuvmlyn.cz ?
A tohle je ten stejný problém. Jsme pod neskutečným drobnohledem, a tak si co nejvíce musíme střežit, co ještě jde. Cokoli podnikneme, obrací se negativně proti nám. Letos je chceme trochu otevřít, ale určitě ne naplno.

Co říkáte na přehradu, která vás možná zaplaví?
Dozvěděli jsme se to nedávno, není nám z toho nejlíp a já jen doufám, že k tomu nedojde. Nikdy jsme žádné místo nemilovali tolik. A jen tak se ho nevzdáme, i když v tomto případě by to byl asi marný boj. Věříme!

Děkujeme za Váš zájem a chceme také poděkovat všem, kdo za námi celou dobu stojí a kdo nám drží palce. A pokud jsme někoho zklamali a má-li někdo pocit, že za námi není vidět pořádný kus práce, věřte, že tam je, vydřený, vybojovaný a asi i vybrečený. Nevzdáme se svého snu a domova, a i když to třeba nepůjde tak rychle, jak bychom chtěli, jednou to dokážeme.

Z Čoubova mlýna Klára a Daniel

A také my z Rabštejna držíme novým sousedům palce!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Srdce na pravém místě

(Sylva, 24. 1. 2012 11:11)

Na Čoubáku jsem bohužel nikdy nebyla, ale jezdí tam moje dcera - vozíčkářka. Klárka s Danem ji zde naprosto nezištně poskytují hiporehabilitaci na jednom z jijich koníků - Elišce. Dcera přijede vždy šťasnější, uvolněnější - díky krásné přírodě, milým lidem a stykem se zvířaty.
Vím, že každá změna vyvolá reakci okolí (bohužel v tomto případě negativní), ale kdyby nebylo změn, nebylo by pokroku. Ale těmto lidem věřím, mají srdce na správném místě a vše co dělají, dělají s dobrým úmyslem. Moc jim přeju, aby měli vodu, elektriku, příjezd... a hlavně aby to nevzdali! A aby tam moje dcera dál zažívala své okamžiky štěstí.

odpověď na příspěvek Zimmerhaklových

(Tomáš Kalina, 16. 1. 2012 9:09)

Dobrý den Zimmerhaklovi,
díky moc za reakci, vážím si jí, protože jsem jí po pravdě ani nečekal.
Víte je to velká škoda, protože pokud je něco ze zdejší diskuze patrno tak je to to, že všichni si přejeme jediné, obnovu Čoubova mlýna (vč.náhonu/vodního díla atd.) a to jak "veřejné mínění" tak Vy, tak např.já.
Vařím, že diskuze je zde věcná a kdyby pomohla se pohnout z místa, či pomohla definovat předmět jednání, tak by to bylo skvělé.
Pokud je téma jednání malá vodní elektrárna a zisk z ní, tak nevidím důvod proč o tom nejednat.
Vy budete mít podíl na zisku a "Čoubojc" si zváží zda není lepší "pustit chlup" než mít na dalších např.20let suchý náhon. (otázky nákladů na zbudování/údržbu atd.se domluví ve smlouvě)

díky

Odpověď p. Tomáši Kalinovi

(Zimmerhaklovi, 14. 1. 2012 20:06)

Vážený pane Kalino,

z vaší reakce je vidět, že byste patrně rád viděl řešení celé situace. Jak píšete, jste nezasvěcený pozorovatel. Bohužel asi nejste o věci tolik informován a nevíte podrobnosti. Popis situace ze strany paní Janouškové a pana Krejčího je podán účelově. Nebudeme nic vyvracet ani vysvětlovat a nebudeme více reagovat. Nemá to smysl. Cílem diskuse je zvýšit emoce a vyprovokovat „pouliční hádku“, která se bude odehrávat v duchu dnešní doby- na internetu. Ta pak bude použita k veřejné kampani proti nám.
Děkujeme za snahu, přichází mimo správný čas.

S pozdravem Zimmerhaklovi

Pro Kláru a Dana z Čoubova mlýna

(Makéta a Kuba Sechutice, 14. 1. 2012 15:52)

Držíme i my palce!!! Vždyť kdo jiný, než ten, kdo denně žije s lukami, lesem a řekou kolem svého domu... Tomu bude místo i okolnosti nakloněny. Jistě ne tomu, kdo z dálky kalkuluje výnosy.

omluva za chybu textu

(Klára a Dan, 13. 1. 2012 15:07)

Omlouvám se tímto za chybu v mé poslední reakci. ....když to rod kterému patřila nedokázal .... chtěla jsem tím říct, že to potomci, tak váženého rodu nedokázali. My si předků rodiny Zimmerhaklů nesmírně vážíme, i potomků současných, bohužel už vyjma těch o které v celé věci jde. S kýmkoliv jiným z rodu, s kterým jsme měli příležitost mluvit, jsme nikdy nenarazili. tím opravdu končím, dál už snad pomůže jen zázrak. Díky

Pivo :-)

(Kubajs, 13. 1. 2012 13:36)

Beru Vás za slovo, leč nejdříve tak z jara .-)))....ne, opravdu mne to hnedle napadlo po všech reakcích.... Takže na jaře se těším .-)))

Reakce na rozhovor s paní Klárou Janouškovou a panem Danielem Krejčím.

(Zimmerhaklovi, 12. 1. 2012 20:13)

Výše uvedený rozhovor je dalším pokračováním snahy očernit naše jméno v očích veřejnosti na Manětínsku, nyní uveřejňovaný na těchto stránkách, spravovaných patrně předsedou osadního výboru Rabštejn nad Střelou p. Fáberou.
P. Daniel Krejčí s námi nikdy před koupí usedlosti Čoubův Mlýn (koupil v r. 2010) nejednal a nic jsme mu před koupí neslibovali.
Předpokládáme, že příznivci paní Janouškové a pana Krejčího jsou podrobně seznámeni s problematikou v článku popsanou a mají o ní úplné informace, aby se k věci mohli vyjadřovat a mohli si o ní udělat nestranný úsudek. Zajisté četli veškerou korespondenci mezi námi a obyvateli Čoubova Mlýna, z které je problematika věci patrná. Též znají i detaily kupních smluv, podrobnosti a okolnosti projektu na obnovu mlýnského kola, který společně prosazoval Jezdecký klub Medový ranč a MAS Vladař. Znají též podrobnosti vydání vyjádření Stavebního úřadu v Manětíně pro tento projekt. Četli určitě také vyjádření SZIF k tomuto projektu. Vědí jaký a čí majetek paní Klára Janoušková a pan Daniel Krejčí užívají a chtějí užívat, zda k němu mají vlastnické právo, souhlasy k užívání nebo nájemní smlouvy. Určitě znají i podrobnosti o zápisu sochy sv. Jana Nepomuckého kulturní památkou. Víme, je to složité a nezajímavé.
Většina příznivců určitě zastává právo na soukromé vlastnictví a bude tvrdit, že je nedotknutelné. Ano, určitě, pokud se bude ale jednat o jejich majetek a jejich vlastnictví.
Je jasné, že chce-li někdo bojovat, potřebuje nepřítele. Mohou se na něj svést i případné neúspěchy a omyly. A nepřítel je tu - potomci mlynářů, korunovaní „velkou lidskou blbostí“, kteří brání všemu rozvoji a blahodárné snaze uvádět věci do původního stavu. Máme i kladného hrdinu, který bude bojovat se zlem, vše zachrání a zlo zničí. Jak jednoduché a jak se vše opakuje. Lidé přeci mají rádi jednoduché a přehledné příběhy, kde je jasné, kdo je kdo.

Zimmerhaklovi - potomci mlynářů

Čteme a slyšíme o rekonstrukci mostu u Čoubova Mlýna a o jeho špatném stavu. O to více nechápeme, proč most je nadměrně zatěžován. Dříve bývalo normální a samozřejmé, že traktory a nákladní vozidla jezdila podél mostu, brodem, jako je tomu například v Manětíně.

Re: Reakce na rozhovor s paní Klárou Janouškovou a panem Danielem Krejčím.

(Tomáš Kalina, 13. 1. 2012 9:36)

Ahoj Zimmerhaklovi a Čubovi,
jako nezasvěcený pozorovatel se chci dotázat zda by nebylo nejlepší se dohodnout a společnými silami se pokusit vrátit Čoubův mlýn do původního stavu (na základě dobrého projektu). Jde o to, že asi máte společný záměr na jedné straně Vy Zimmerhaklovi potomci slavného mlynářského rodu, jako potomci vlastence a hrdiny p.Zimmerhakla jenž bojoval proti fašistům za Druhé světové války (partyzánská organizace kolo na Střele) toho vlastence, který pomáhal s nasezením vlastního života zachrańovat vezně z transportu smrti který stál v Žihli kncem války (na to jsme jako Česi jenom hrdi).
A na straně druhé vlastníky objektu, kteří jsouplni elánu, zápalu a nadšení pro to obnovit tento mlýn do původního stavu (jeden z nejdůležitějších mlýnů na Střele a s nejdelší historií).
Co např.ustanovit moderátora, který by dokázal komunikovat napříč.
Vy pronajmete za korunu pozemky nutné k běhu mlýna (náhon ke kolu apod.) a vlastníci přinesou kvalitní projekt. Jde o to se dohodnout na nejzákladnějších bodech.
Díky za odpověď.

Re: Re: Reakce na rozhovor s paní Klárou Janouškovou a panem Danielem Krejčím.

(Klára a Dan, 13. 1. 2012 10:42)

P. Kalina, o to už se snažilo tolik lidí. Bohužel záměr stejný není. Potomci mlýn dobrovolně prodali a ani v době kdy chátral a padal je nezajímal. Zachránil ho až pan Jaroš, který, ať už jakkoliv, mlýn opravil a zachránil. Pokud by jim na stavu tak záleželo bojovali by za to aby mlýn nezmizel. Zajímá je až teď, ale ne tak jak by si všichni přáli. Zastavili dotaci na mlýnské kolo, zabraňují jeho výměně i kdyby mělo být pouhou dekorací. Proti zapsání sochy jako kulturní památky, na jejíž opravu práve sháníme peníze se také postavili, z důvodů nám nepochopitelných. Na každém úřadě uslyšíte jejich jmého a pod ním stížností, že se Vám nad tím zatočí hlava. Proti komu? Proti nám. Nikdy jsme nechtěli nikoho okrást, nikdy se obohatit, jen spravit památku, která si to zaslouží, když to rod kterému patřila nedokázal. Pvní věc která proběhne naším webem bude právě korespondence, které jsou hromady, na kterou už ani nejde reagovat, aby každý koho to zajímá znal všechny podrobnosti. Je tomu už 3 roky co jsme pány pozvali na 1. schůzku a snažili se dohodnout. Nevede to nikam. U jednoho z takových jednání bylo i Město Manětín ... a z této komunikace na závěr jen jedna věta která vysvětlí vše .... na dotaz co chtějí dělat pánové s náhonem byla odpověď takováto: "chceme vlastní malou vodní elektrárnu" /k čemu? bez přípojky el. energie? to nikdo nepochopí/ ... " a co kdyby na mlýn tedy tekla voda dál od té vaší elektrárny původním náhonem?" ... "NA MLÝN NIKDY NEDOTEČE ANI KAPKA" ..... máte pocit že pánům na mlýnu záleží? nabízeli jsme peníze, snahu se dohodnout, odpovědí jsou jen klacky pod nohama. Pánové moc dobře ví, že mlýn, Čoubův, nemá bez náhonu elektriku, nemá vodu ve studni a tak je snad vše jasné. Závěrem jen to, že nás odsud nikdy nedostanou :-) jinak všem ostaním díky!!! a omluva Vám P. Fábero, který jste byl neprávem nařčen. Nikdy jsem nechtěla aby z rozhovoru s námi něco takového dál vzešlo

Re: Re: Re: Reakce na rozhovor s paní Klárou Janouškovou a panem Danielem Krejčím.

(Tomáš Kalina, 13. 1. 2012 12:42)

Dobrý den Zimmerhaklovi,

jde tedy jen o peníze z vodní elektrárny?
Byloby tedy řešením využít vodní elektrárnu na mlýně a mít z toho nějakou provizi?

Fandim

(David, 9. 1. 2012 21:32)

Držim palce! Už se k vám zas těšim na pivko:)

Re: nevzdávejte se!!!!!

(Yvet a Václav, 13. 1. 2012 11:19)

Jsme s Vámi od úplného začátku.....víme že to dokážete!!! víme že je to mnohdy hodně kruté...a víme že se nevzdáte!!! Držíme s Vámi.

:)

(Klára a Dan, 13. 1. 2012 11:01)

Kubajs, nahlaš se až přijdeš na pivo :) díky, těšíme se

omluva za chybu textu

(Klára a Dan, 13. 1. 2012 10:58)

Omlouvám se tímto za chybu v mé poslední reakci. ....když to rod kterému patřila nedokázal .... chtěla jsem tím říct, že to potomci, tak váženého rodu nedokázali. My si předků rodiny Zimmerhaklů nesmírně vážíme, i potomků současných, bohužel už vyjma těch o které v celé věci jde. S kýmkoliv jiným z rodu, s kterým jsme měli příležitost mluvit, jsme nikdy nenarazili. tím opravdu končím, dál už snad pomůže jen zázrak. Díky

Verze XY

(Kubajs, 13. 1. 2012 10:57)

Nevím jak to chodí, ale po přečtení všeho mi do hlavy vnikla myšlenka - možného vybudování přehrady, a to přeci pak budou nemalé peníze za pozemky, ne?? Asi je to jen výkřik do tmy, ale okamžitě mě to napadlo... Nicméně hodně síly !!

palce i kopyta

(Bárbí, 11. 1. 2012 12:27)

držíme vše co se dá i kopyta . Máte naši důvěru věříme ,že to dokážete a radi k vám budeme vozit nový turisty ,protože se nám všem mooc u vás líbí a chutná vaše kuchyně ,kterou zvládáte na jedničku a to pravě bez,el.proudu to jentak nikdo nesvede. Mame vás mooc radi Plachtáci

čoubák

(Šárka a Martin, 10. 1. 2012 19:40)

Klárko a Dane ,krásný příspěvek a určitě pravdivej o krásným ,ale i krušným životě na čoubáku. Upřímě držíme palce ,aby se všechno brzo v dobré obrátilo. Už se k vám těšíme na pivko. Držte se!!!!!!!!!!!!

;)

(Šárka Poppová, 10. 1. 2012 12:51)

I my "Brďáci" držíme palce a věříme, že vše zlé je k něčemu dobré;)! A také doufáme, že boží mlýny melou...držte se!!!!....naše heslo: Když můžu, pomůžu ;)!

Držte se !!

(Kubajs, 10. 1. 2012 10:19)

Držím palce v realizaci všech snů a plánů, a v boji proti "nepřátelům" !! Doufám, že realizace přehrady se neuskuteční, zaplavil by se překrásný kus přírody, které ubývá !!!