Jdi na obsah Jdi na menu

Turistika

Rabštejnské počasí

Kde nás najdete?

Historické město Rabštejn nad Střelou leží v turistické oblasti Postřelí/Povodí Střely uprostřed lesů a stranou současných hlavních cest na hranici Plzeňského, Karlovarského, Středočeského a Ústeckého kraje. Rabštejn je vzdušnoumapa6.gif čarou vzdálen asi 30 kilometrů severně od Plzně, 40 kilometrů východně od Karlových Varů, 60 kilometrů jižně od Mostu a 80 kilometrů západně od Prahy. Přesnou polohu města na mapě najdete tady.

Rabštejn nad Střelou naleznete v málo osídleném a turisticky atraktivním regionu Postřelí mezi Plzní, Rakovníkem, Žatcem a Karlovými Vary, kterému dominuje stolová hora Vladař a kterým protéká řeka Střela. Město samotné i jeho okolí patří svým přírodním bohatstvím i památkami mezi významné turistické cíle České republiky se širokou nabídkou pro milovníky historie, přírody, cyklistiky, pěší turistiky, jezdectví, vodáctví, rybolovu, houbaření, horolezectví... A to vše i přesto, že zdejší turistické služby a zázemí (parkování, toalety) tomu zatím ještě zdaleka neodpovídají. Pokud ovšem přijedete a přesvědčíte se na vlastní oči, dáte nám většinou za pravdu.

Jak se u nás vyznáte?

Asi se vám bude zdát, že orientace v nejmenším historickém českém městě nemůže být složitá... Vzhledem ke členitému terénu tomu tak ale není a některé památky, zajímavá místa a cesty návštěvníci při první návštěvě složitě hledají (občas ani nenajdou, když se není koho zeptat). Mezi nejčastěji opomenuté památky patří zřícenina druhého rabštejnského hradu Sychrova nebo dobře ukryté roubené stavení U Lišáka pod městem. Abyste nebloudili, podívejte se na turistickou mapu nebo si můžete v infocentru Četnická stanice za symbolickou cenu zakoupit malovaný turistický orientační plán města.

Jak se vám u nás líbí?

"...vězte, že když do tohoto městečka přijedete, zůstanete opařeni, jako jsem zůstala já. Zcestovala jsem již řadu míst v ČR, ale Rabštejn a okolí (Manětín, Nečtiny...) opravdu řadím na první místo - má nádhernou atmosféru. Je skvělé navštívit jej na podzim, kdy jsou okolní lesy překrásné, ale i v létě, kdy zase odevšad sálá krásná vůně přírody. Městečko je krásné samo o sobě, ale nádhernou vzpomínku budete mít, když se vydáte po naučné stezce do lesů."     (Veronika, komentář ze stránek Turistika.cz)

A za jakými dalšími cíli v Postřelí vyrazit?

Cyklisté se kromě neznačených silniček mohou vydat z Rabštejna po dálkové cyklistické trase Berounka-Střela, která spojuje Manětín s Křivoklátskem a je v přilehlých úsecích vhodná pro trekkingová a horská kola. Další atraktivní volbou je jízda na kole údolím řeky Střely do Chyší a Žlutic (zde se jede až do Chyší převážně po příjemné neznačené asfaltové cestě) nebo pro opravdové dobrodruhy NA HORSKÝCH KOLECH na opačnou stranu od ranče přes více než deset brodů (pozor na případný zvýšený vodní stav - normálně maximálně 40 centimetrů) liduprázdným říčním údolím do Mladotic, Manětína (od Čoubova mlýna údolím Manětínského potoka) či na hřeben na Černou Hať (od Čoubova mlýna přes most a dále po sjízdné lesní cestě do kopce) a jednou snad i do Plas. Zatím pro vás ovšem teprve připravujeme podrobný itinerář této neoficiální a poměrně dobrodružné trasy (vede i po soukromých pozemcích, a proto ji nebude alespoň v blízké budoucnosti možné oficiálně vyznačit), takže si na něj raději počkejte, protože jinak v údolí velmi snadno zabloudíte (pro nedočkavé uvádím, že první cyklistický brod na této trase je u ranče a další u zříceniny Horova mlýna). Pozor, ve většině úseků není sjízdná a ani pro nejotrlejší jezdce vhodná zelená pěší značka vedoucí údolím Střely směrem do Plas a totéž platí i o okružní naučné stezce Rabštejn-Střela (nechte si kolo třeba U Kamenného mostu)! Ostatní pěší značky se dají s malými odchylkami od průběhu značení projet na horských kolech víceméně jen směrem dolů, tedy do Rabštejna. Jsou to ovšem cesty určené především pro pěší turisty - pokud tudy jedete na kole, tak to prosím respektujte i při tom nejprudším sjezdu a buďte ohleduplní.

Pokud se v Rabštejně a jeho okolí pohybujete pěšky, jako první vám doporučíme absolvovat velmi pěknou okružní naučnou stezku Rabštejn-Střela, která začíná u parkoviště a autobusové zastávky na horním okraji města, má 14 zastavení a během necelých 7 kilometrů vás provede těmi nejzajímavějšími místy Rabštejna i jeho okolí. Naučnou stezku si můžete rozdělit i do dvou skoro samostatných okruhů, protože na projití celé trasy procházkovým tempem budete díky mnoha fotogenickým zajímavostem a velkému převýšení potřebovat přibližně dvě hodiny. Z Rabštejna ovšem můžete vyrazit po pěších značených trasách i do vzdálenějšího okolí šesti různými směry. Pěší modrá značka Vás zavede lesem do Žihle (cca. 7 km, nejbližší železniční stanice a základní služby) nebo přes Brdo do barokního městečka Manětína (cca. 15 km, autobusové spojení s Plzní) s krásným zámkem a dalšími zajímavostmi a do Nečtin. Červené značky vedou přes dominantu kraje - stolovou horu Vladař - do historického města Žlutice s přístupnými podzemními chodbami (cca. 20 km) nebo rozsáhlým rekreačním lesním komplexem přes obec Tis u Blatna k železniční křižovatce Blatno u Jesenice. Nesmíme zapomínat ani na zelenou, která městečkem prochází od severu přes Liščí skály z dalekého Lubence a pokračuje po úzkých a skalnatých cestičkách podél řeky Střely a mlýnů na jejích březích přes malebnou vísku Strážiště se zdaleka viditelným kostelem svatého Martina a železniční zastávku Mladotice až do Plas (cca. 25 km), kde najdeme mimo jiné i známý klášter. Pokud se vydáte z městečka nejprve po zelené značce na sever a dále po klidné silničce podél řeky Střely, dostane se přes Jablonnou, Dvorec, Luby a Poříčí do Chyší (cca. 11 km) s dominantním kostelem a vzorně opraveným přístupným zámkem a vyhlášeným funkčním zámeckým pivovarem.

Ze vzdálenějších cílů lze zdatnějším cyklistům, trempům a motoristům doporučit například malebné městečko Úterý, město Kralovice s muzeem v bývalém klášteře Mariánská Týnice, poutní místo Skoky nedaleko Žlutic, odkud pochází známé zvolání "Panenko skákavá...", Valeč s postupně rekonstruovaným zámkem, Jesenici se známým rekreačním rybníkem a celou řadu dalších míst (některé tipy naleznete na stránce Odkazy).

Houbařit a lézt po skalách je možné hlavně v lesích u Nového Dvora, kde je i nejbližší veřejné koupaliště Černý rybník (Poustky) a lanové centrum (Sklárna). Rybařit je možné na rybníku v Chlumu, kde jsou na návsi i bližší kontaktní informace. Jestliže náruživě hledáte schránky ve hře Geocaching, jedna taková na vás čeká i v Rabštejně. A pokud máte nějakou jinou turistickou zálibu, napište mi a já se pokusím poradit, kde by se v Rabštejně či okolí dala provozovat. Stejná prosba platí i pro příjemné či nepříjemné zážitky, které by se mohly hodit i dalším návštěvníkům městečka a regionu.

Těšíme se na shledanou v Rabštejně!

Něco o naučné stezce najdete tady: http://itras.cz/naucna-stezka-rabstejn/

 

Náhledy fotografií ze složky Rabštejn